Woord van de voorzitter december 2018 – januari 2019

Geplaatst op 29 november 2018

Beste ‘clubvrienden’,

Sinds half november is de Sint met een grote schare Zwarte Pieten in Hillegom gearriveerd en bracht hij op 28 november een bezoek aan onze vereniging. Daarvoor is het bestuur druk bezig met het inkopen en inpakken van de ruim 200 cadeautjes, die wij tijdens deze feestelijke Sinterklaas-bingo-middag hebben uitgereikt. Ook heeft ieder lid in de afgelopen weken een chocolade-letter via onze contactpersonen mogen ontvangen. Groot was de schrik bij uw bestuur toen bekend werd dat er een terugroepactie van de Hema melk-chocoladeletters werd aangekondigd, omdat er bij de vervaardiging van onder andere de letter S ‘plastic snippers’ waren aangetroffen, net toen alles was bezorgd. Gelukkig betrof het niet ons productnummer. Het zal je maar gebeuren….. honderden letters omruilen! En wat ervan te denken als je de chocoladeletter toch al had opgegeten?!

Nadat de Sint welkom was geheten, bracht een negental leden van mannenkoor Cantiflora – in vol ornaat – een muzikaal intermezzo met speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde bekende Sinterklaasliedjes. Dat gaf extra cachet en ondersteunde beslist de zangkwaliteiten van onze leden, die massaal naar ons clubhuis in Bloemswaard waren getogen. Wonderlijk was dat het koor een paar onbekende coupletten had toegevoegd, waardoor de zaal soms ‘stil’ viel.

Zoals ieder jaar was een aantal personen speciaal geselecteerd om voor de Sint te verschijnen. Vanzelfsprekend de nieuwe bestuursleden, maar ook onze ‘supervrijwilliger’ Piet, de 90-jarige tante van één van de Pieten (en ook mijn tante) en een lid, dat altijd veel geluk heeft bij het binnenslepen van bingo-prijzen. Ook een voormalig inwoonster van De Zilk, die recentelijk kritiek had geuit op de kwaliteit van de prijzen. In plaats van ‘prullaria’ had zij liever een grote Azalea. Vanzelfsprekend gaf de Sint gehoor aan dit verzoek.

Voordat de bingo gestart kon worden overhandigde Sinterklaas een sleuteltje aan ‘bingo-supervisor’ Marry. Ons spel gaat in het vervolg ‘op slot’, omdat het in de afgelopen maanden tot tweemaal toe plotsklaps was verdwenen uit de spellenkast en wij moesten improviseren met een aftands spel, waarvan de cijfers praktisch niet meer te lezen waren. Het gebruik door derden had onze bingomolen beslist geen goed gedaan. Toen Sint aan het apparaat begon te draaien sprongen tientallen balletjes spontaan de zaal in en moesten de Pieten op hun knieën gaan zoeken onder het podium en tussen de cadeautjes.

De Sint begeleidde de eerste bingo-ronde en zag als een heuse notaris erop toe dat alles eerlijk verliep. Na een pauze met ‘winterse’ chocolademelk en natuurlijk een speculaasje werden nog twee  rondes gespeeld en ook toen was het strooien geblazen met die balletjes. Er werd een suggestie gedaan voortaan een computergestuurd spel aan te schaffen, maar dit strooien heeft toch ook zijn charme en zorgde voor hilarische taferelen.

Na afloop ging iedereen huiswaarts met minimaal een cadeautje.

Onze Kerstviering op 19 december a.s. is geheel ‘volgeboekt’. Ruim twee weken voor de sluitingsdatum hadden al veel leden zich aangemeld. Eind november stond de teller op het maximum aantal van 175 personen. Gelukkig hebben we – net als vorig jaar – Villa Flora kunnen vastleggen, want dat is in Hillegom de enige gelegenheid waar we met zovelen kerst kunnen vieren, toch één van de hoogtepunten in ons KBO-jaar.

Kerstmis is een gebeurtenis waar we ieder jaar stil bij staan. We hopen dat de ‘wereld wit zal kleuren’, want dan lijkt alles vrediger. Samen stilstaan bij de geboorte van een kind zo’n tweeduizend jaar geleden en wat dat kind in zijn leven teweeg heeft gebracht. Het Kerstfeest roept wereldwijd het verlangen naar vrede op. Mogen we daar inspiratie uit putten voor de toekomst.

Mede namens mijn medebestuursleden wens ik u gezegende kerstdagen, een fijne jaarwisseling en alle goeds voor het komende jaar. Een jaar waarin onze vereniging haar 65-jarig bestaan hoopt te vieren. Op welke wijze? Daarover informeren wij u in de komende maanden.