Woord van de voorzitter, juni 2019

Geplaatst op 2 juni 2019

Beste ‘clubvrienden’,

‘Meer bewegen voor ouderen’ en ‘Oefen je vitaal’, zomaar een tweetal programma’s waarmee men zijn of haar conditie op peil kan houden en zeker verbeteren. Daar kan ik aan toevoegen: Helpen je kinderen met verhuizen. Afgelopen twee weken heb ik praktisch alle dagen mijn dochter en haar gezin geholpen met hun verhuizing naar een andere woning in Apeldoorn. In plaats van elke dag op en neer te rijden – toch iedere keer een autorit van anderhalf uur heen en anderhalf uur terug – samen met mijn echtgenote een vakantiehuisje gehuurd in de omgeving van Apeldoorn.

Alle dagen hebben wij geklust, geschilderd, schoongemaakt en verhuisd, terwijl een aannemer met een aantal verbouwingen c.q. aanpassingen bezig was. En zij hadden maar vier weken de tijd tussen de oplevering van hun oude woning en de zeer snelle verkoop en overdracht van het huidige huis. Het was dus aanpoten….. met de hulp van ouders. Voor mij stonden de KBO-activiteiten dus op een laag pitje. En omdat mijn oudste zoon met zijn gezin van drie kleine kinderen ook op hetzelfde park een bungalow hadden gehuurd elke avond een paar uur zwemmen. Vond ik als zwemliefhebber zeker geen straf. U begrijpt wel… bekaf iedere dag en vele kilo’s afgevallen. Maar ik ben blij dat wij dit als vitale zestigers nog kunnen.

Veel van onze activiteiten organiseren wij voor 75-plussers. Langzaamaan proberen wij ook voor jongere senioren evenementen te plannen, maar die moeten er dan wel zijn en ook willen deelnemen. Want net gepensioneerden hebben nog zoveel om het hand. Oppassen op de kleinkinderen, lekker individueel sporten, meer reizen middels langere vakanties en/of weekendjes weg. Dus overdag vaak geen tijd om deel te nemen aan onze activiteiten. Om deze doelgroep te bereiken is het beslist noodzakelijk, dat wij naast onze ‘overdagbijeenkomsten’ een avondprogramma gaan aanbieden. Ik heb er al over geschreven in onze vorige editie van Het Kompas, maar ik blijf het herhalen. Jongere senioren moeten we bij onze club betrekken middels het organiseren van aantrekkelijke evenementen of bijvoorbeeld met een groep naar een theatervoorstelling of museum gaan. Als uzelf reeds op een respectabele leeftijd bent, dan zijn uw kinderen rond de zestig en spoor dan hen dan aan lid te worden van onze vereniging. Dan blijven we samen vitaal.

Als ik dit voorwoord schrijf zijn wij als bestuur druk bezig de puntjes op de i te zetten voor onze jubileum voorstellingen op 22 en 23 mei. Ruim 250 personen mogen wij verwelkomen in het gebouw van de Stichting Cultuurbeleving Hillegom, een kwart van ons ledenbestand. In ons volgende nummer zult u beslist een verslag aantreffen van deze festiviteiten.

Eind april heeft onafhankelijk adviseur Mr. G.J. Jansen, voormalig Commissaris van de Koningin in Overijssel, een lijvig rapport uitgebracht over de toekomst van onze landelijke organisatie. ‘Immers, KBO en PCOB wensen een goede integratie van de ouderenorganisaties door bundeling van krachten en door elkaar te versterken met het doel een belangrijke dienende rol te kunnen vervullen voor ouderen in de samenleving. Dit betekent dat alle betrokken organisaties die moeten willen en bereid moeten zijn zich hiervoor maximaal in te zetten’, aldus de heer Jansen in het voorwoord van zijn verslaglegging. Hopelijk kan zijn advies bijdragen aan een door- of herstart van een constructieve discussie over het bestuurlijk model. Op elk niveau zijn de KBO en de PCOB verschillend georganiseerd. Voor een goede samenwerking moeten in de praktijk veel formele hindernissen worden genomen.

Op provinciaal en landelijk niveau wordt zijn rapport op aankomende vergaderingen besproken door de leden. Afgelopen jaar is er veel onenigheid geweest tussen afdelingen, provinciale besturen onderling en de landelijke Unie. Voor onze afdeling Hillegom is handhaven en versterken van de zelfstandige positie en herkenbaarheid  prioriteit nummer één. Op landelijk niveau dient er één organisatie te zijn, die wordt vorm gegeven door een samenwerkingsverband van provinciale organisaties. In feite zijn het spannende tijden voor de KBO en PCOB. Hoewel we gezamenlijk al een maandelijks magazine hebben, moeten er nog vele hindernissen worden genomen om in de toekomst samen op te trekken.

Inmiddels is een commissie vanuit de Regio Duin- en Bollenstreek een bijeenkomst aan het voorbereiden in het kader van het programma ‘KBO-PCOB vernieuwt’. Het doel is binnen de afdelingen van het KBO van Hillegom, De Zilk, Noordwijkerhout, Lisse, Teylingen en Noordwijk, en de PCOB-afdelingen van Hillegom en Lisse standpunten te bespreken ten aanzien van gewenste ontwikkelingen onder het motto: ‘Hoe creatief kunnen we samen zijn? Waar kiezen we voor?’ Zodra een en andere vorm krijgt, houd ik u op de hoogte.

Tot slot…. De busreis naar de Weerribben op 18 juli was snel volgeboekt. Maar we hebben een tweede bustocht gepland op 28 augustus. In het volgende nummer volgen de details, evenals van onze andere zomeractiviteiten.