Themamiddag over IJsland met Veronica Handgraaf, 21 maart 2019

Geplaatst op 25 maart 2019

Veel interesse voor IJsland bij de KBO

De IJslandse hoofdstad Reykjavik ligt maar 2000 kilometer van Amsterdam af. Wereldwijd niet zo ver. Maar het idee dat het een koud, onaangenaam land is, waar je ook nog de kans loopt dat er onverwachts een vulkaan uitbarst  heeft bij veel Nederlanders postgevat. Bovendien is het een duur land.

Dat IJsland ook bijzonder interessant is konden belangstellenden van de KBO donderdagmiddag zien en horen. Veronica Handgraaf, die er vijfmaal geweest is, gaf er in woord en beeld informatie over. Rond de 100 KBO-leden en mensen van buitenaf kwamen luisteren.

Drie keer Nederland, maar slechts een derde van het land is bewoonbaar. Koud klimaat? Valt erg mee. In de zomer kun je ook in Reykjavik op een terrasje zitten. Met een jas bij de hand, dat dan weer wel. IJslands weer is erg veranderlijk. Maar veel kouder dan Nederland is het land niet.

Mooi, de beelden van watervallen, kloven, meren en vulkanen. De Hekla, ooit beschouwd als de toegang naar de hel en een van de vulkanen, die nog regelmatig van zich laten spreken. De plek, waar in 930 het eerste parlement van Europa werd opgericht. Alle vrijgeboren mannen mochten daar meepraten.

IJsland bezit de grootste gletsjer van Europa, Vatnajökull. En het is zelfs de derde ter wereld. Er zijn geo-thermale velden, waar de aardkrachten heel dicht aan de oppervlakte komen. En wie beelden ziet van een stoom-geiser realiseert zich niet meteen het geluid, dat dat natuurverschijnsel voortbrengt. Een keteltje kokend water, maar dan minstens honderdmaal versterkt.

Dan zijn er ook nog schitterend gebouwde kerken, zowel moderne als zeer oude. Al is ook op IJsland de ontkerkelijking groot. En met wat geluk kan een bezoeker in de herfst en winter genieten van het Noorderlicht. Foto’s? Wel van lichtbakken in het Aurora-museum. Niet van het natuurverschijnsel zelf,  want dat valt moeilijk te fotograferen.

Wie aanwezig was op 21 maart heeft in ieder geval iets meer inzicht in dit noordelijke land gekregen. De KBO-leden beleefden er veel plezier aan.